Gratis bezorging vanaf 75€

Interieur. De hocus pocus van zwart-wit

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 17:34

De kleur van je interieur bepaalt voor een groot deel de uitstraling en sfeer van je woning. Wat is het geheim van zwart-wit?

En hoe kan wanddecoratie je interieur beïnvloeden?

Is zwart een kleur? Is wit een kleur?

Zoals elke regenboog kan aantonen, zit zwart niet in het zichtbare spectrum van kleuren. Alle andere kleuren zijn weerkaatsingen van licht, behalve zwart. Zwart is de afwezigheid van licht. Wanneer bijna al het licht wordt weerkaatst, zie je wit.

Wit geeft licht, is een neutrale kleur en wordt vaak als basis gebruikt in een interieur voor bijna alle kamers en ruimtes. Wit zorgt voor een optimale weerkaatsing van het licht en laat de ruimte groter lijken. Zwart absorbeert het licht en laat de ruimte kleiner lijken. Het is voornamelijk te gebruiken in grote ruimtes met veel licht. Zwart en wit geven het grootste licht-donker kleurencontrast. Deze kleuren versterken elkaar, ze harmoniëren. Dat is de kracht van zwart-wit.

 

#1. Zwart-witkleuren geven een tijdloos effect

Waarom zwart en wit altijd het perfecte kleurenpaar zal zijn in elk huis en in iedere kamer van woonkamer tot slaapkamer? In mijn leven ben ik 14 keer verhuisd in binnen- en buitenland. Ik heb gewoond in huizen waar iedere kamer een andere kleur had. Soms levendig, soms zachter maar vaak warm en rustgevend. En hoewel ik graag speel met kleur en materialen, houd ik ook van de eenvoud en de flexibiliteit van zwart-wit. Die combinatie is perfect voor iedereen en al sinds mensenheugenis. Ongeacht inkomen, grootte van het huis, woonstijl of budget. Of je nu als starter voor het eerst begint of de overstap maakt naar een groter of kleiner huis.

 

Er is geen kamer of ruimte die niet goed werkt in zwart en wit. Of je smaak nu industrieel, Bohemian, Scandinavisch, landelijk, klassiek of modern is. Er is iets aan deze perfecte combinatie dat bij iedereen past. Voor degenen die moeite hebben met kleur en niet kunnen kiezen is het zelfs een perfecte keuze, zonder kleurloos te zijn. Voor degenen die kleur omarmen, kan het altijd worden verrijkt met kleurrijke accessoires. Met zwart en wit kan alles, het is als de little black dress voor in huis!

#2. Zwart-wit-interieurs versterken de stijl

Zwart-wit kleuren versterken de stijl van je kamer of ruimte. Het maakt niet uit of je keuken wit is en je eettafel zwart of dat je een lichte bank hebt met een zwart-witte muurdecoratie. De twee kleuren geven altijd een meerwaarde aan je kamer. Door het kleurencontrast harmoniëren ze met elkaar. Je kunt de twee kleuren mixen en matchen met het meubilair of je kunt een felle kleur toevoegen om het interieur wat op te pimpen. Zwart-witdesign zal altijd iedere kleur versterken die je eraan toevoegt.

 

#3. Zwart-wit legt de focus op geometrie

Zwart-wit verhoogt het contrast. Zonder kleuren worden andere elementen zichtbaarder en ligt de nadruk op geometrische kenmerken. Zwart-wit versterken hoeken en lijnen, accentueert objecten en materialen die daardoor nog meer visueel gewicht krijgen. Wat nog kan worden versterkt door het spel van zon, licht en schaduw dat op ieder moment van de dag kan veranderen door de stand van de zon. Slecht licht bestaat niet in zwart-wit. Zelfs het meest beroerde licht kan nog mooie grijstinten opleveren of een waanzinnig contrast.

 

Tot slot nog enkele zwart-witquotes die je kunnen inspireren:

 

  • "Als het er in zwart-wit niet goed uitziet, ziet het er in kleur ook niet goed uit"
  • "Als je mensen in kleur fotografeert, fotografeer je hun kleren. Maar als je mensen fotografeert in zwart-wit, fotografeer je hun ziel!"
  • "Slecht licht bestaat niet in zwart-wit". Zelfs het meest beroerde licht kan nog mooie grijstonen opleveren of een waanzinnig contrast.
  • "Zwart en wit. Het oudste van de vintage, het nieuwste van het laatste seizoen."
  • "Dingen zijn altijd of zwart of wit. Het grijs ertussen is slechts een verwarring."
  • “Kleur is één ding minder dat in de weg staat om de emotie en het gevoel te zien."
  • "Zwart-wit fotografie wist tijd uit het leven."

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.