De kleurencircel
Kleur is één van de belangrijkste aspecten als het op het inrichten en aankleden van de woning aankomt. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.
De Zwitserse abstracte kunstschilder, ontwerper en docent Johannes Itten (1888-1967) legde de basisregels vast in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zijn kleurencircel geldt als de grondslag van de kleurenleer. Elke kleur op de kleurencircel heeft een eigen karakter.
De circel bestaat uit twaalf kleuren. Volgens Itten zijn er drie primaire kleuren; rood, geel en blauw. Deze staan in het midden van de circel. Daaromheen staan de secundaire kleuren en die onstaan door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. De secundaire kleuren zijn; oranje, groen en violet. De buitenste ring van de circel bestaat uit tertiaire kleuren en die onstaan door een primaire met een secundaire kleur te mengen. De tertiaire kleuren zijn geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwgroen en geelgroen. Door de kleuren uit de circel van Itten te mengen, samen met zwart en wit, zijn alle kleuren samen te stellen.
Kleurcontrasten
Aan de bovenkant van de kleurencircel zitten de lichte kleuren, donkere kleuren vind je aan de onderkant. Rechts van de kleurencircel zie je de warme kleuren; rood, oranje, geel, en links de koele kleuren; blauw, groen en violet. Elke kleur heeft een complementaire kleur, daarmee vormt hij het grootste contrast. De complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencircel. Deze kleuren versterken elkaar, ze harmoniëren. Complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld; rood en groen, blauw en oranje, geel en violet.
Naast het complementaire kleurencontrast omschrijft Itten nog zes andere kleurcontrasten:
- Het licht-donker contrast: een lichte kleur tegen een donkere kleur, zoals bijvoorbeeld zwart-wit
- Het warm-koud contrast: bijvoorbeeld rood (warm) tegen blauw (koud)
- Het kleur-tegen-kleur contrast: alle zuivere verzadigde kleuren, het contrast tussen rood-geel-blauw is het sterkst.
- Het simultaan contrast: het verschijnsel dat een willekeurige kleur de complementair-kleur virtueel oproept, zo neemt grijs binnen oranje schijnbaar een blauwe tint aan.
- Het kwaliteitscontrast: verzadigd tegen onverzadigd, door menging met wit, zwart of grijs, waarbij grijs makkelijk het simultaan contrast opwekt.
- Het kwantiteitscontrast: veel van een of twee kleuren tegenover weinig van een andere kleur.
Kleureigenschappen
Elke kleur op het kleurencircel heeft een eigen karakter. Ontdek hier de eigenschappen van de belangrijkste basiskleuren.
Blauw
Deze kalmerende rustgevende kleur is voor veel mensen ook hun favoriete kleur. Blauw komt het beste tot zijn recht in combinatie met wit en/of grijs.
Rood
Deze krachtige intense kleur helpt om een ruimte een warme sfeer te geven. Is perfect te gebruiken als accentkleur in combinatie met wit en/of grijs. Ook complementair te gebruiken als contrastkleur met groen.
Geel
Geel is de kleur van de zon en versterkt de lichtinval. Omdat geel het licht weerkaatst geeft het een warme frisse uitstraling. Is ook perfect te gebruiken als accentkleur in combinatie met wit en/of grijs.
Wit
Wit geeft licht, is een neutrale kleur en wordt vaak als basis gebruikt in een interieur voor bijna alle ruimtes. Wit zorgt voor een optimale weerkaatsing van het licht en laat de ruimte groter lijken. Wit is goed te combineren met alle andere kleuren.
Groen
Deze frisse kleur groen werkt, net als blauw, rustgevend en kalmerend. Groen komt het beste tot zijn recht in combinatie met wit en/of grijs. Ook complementair te gebruiken als contrastkleur met rood.
Antraciet
Deze donkere kleur absorbeert het licht en laat de ruimte kleiner lijken. Te gebruiken in voornamelijke grote ruimtes met veel licht. Antraciet is een uitstekende accentkleur voor alle andere kleuren.
Grijs
Dit is onze favoriete kleur. Grijs is een lichte neutrale kleur die uitstekend te combineren is met alle andere kleuren. Deze universele kleur moet in ieder compositie zitten als basis, vinden wij. Grijs is ook het goedkoopste wandpaneel.
Door de kennis van kleurenleer begrijp je beter hoe kleuren werken en kun je dit vertalen naar het interieur. Kleuren zijn echter relatief, ze veranderen gedurende de dag door het daglicht en in combinatie met andere kleuren, materialen en objecten.